Twardość Wody
Twardość wody powodują rozpuszczone składniki mineralne - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.Rozróżnia się dwa rodzaje twardości wody:
- przemijającą, którą powodują wodorotlenki, węglany lub wodorowęglany wapnia oraz magnezu, wytrącające się podczas gotowania w postaci osadów węglanów
- nieprzemijającą,
którą powodują siarczany pozostające w wodzie po gotowaniu
Dopuszczalna norma twardości ogólnej wody (w przeliczeniu na węglan wapnia) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 roku poz.2294), nie powinna przekraczać 500 mg/l CaCO3.
Twardość
wody produkowanej przez PWiK Jarosław Sp. z o.o w miesiącu listopadzie 2024 roku, podawanej do sieci wynosiła: od 222 do 256 mg/l CaCO3
Twardość wody w Polsce wyrażana jest w mg/l CaCO3, natomiast w innych krajach są to np.
stopnie niemieckie (0n lub 0d), francuskie (0f)
- stopień niemiecki (0n lub 0d) = 17,8 mg/l CaCO3
- stopień francuski (0f) = 10 mg/l CaCO3
Przykład przeliczenia:
Twardość wody = 260mg CaCO3/l to:
- w stopniach niemieckich będzie równa 260 : 17,8 = 14,6
- w stopniach francuskich będzie równa 260 : 10 = 26
- w milimolach/l będzie równa 260 : 100 = 2,6
Skala twardości ogólnej (61kB)
metryczka
Wytworzył: Agnieszka L (9 listopada 2009)
Opublikował: Agnieszka Lis (9 listopada 2009, 12:28:49)
Ostatnia zmiana: Grzegorz Siwek (29 listopada 2024, 12:51:50)
Zmieniono: Grzegorz S
rejestr zmian tej informacji »
Liczba odsłon: 14406