Twardość Wody

Twardość wody powodują rozpuszczone składniki mineralne – głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.

Rozróżnia się dwa rodzaje twardości wody:  

  • przemijającą, którą powodują wodorotlenki, węglany lub wodorowęglany wapnia oraz magnezu, wytrącające się podczas gotowania w postaci osadów węglanów
  • nieprzemijającą, którą powodują siarczany pozostające w wodzie po gotowaniu

Dopuszczalna norma twardości ogólnej wody (w przeliczeniu na węglan wapnia) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 roku poz.2294), nie powinna przekraczać 500 mg/l CaCO3.

            twardość wody produkowanej przez PWiK Jarosław Sp. z o.o w miesiącu -czerwcu 2025 roku, podawanej do sieci wynosiła: od 164 do 198 mg/l CaCO3

Twardość wody w Polsce wyrażana jest w mg/l CaCO3, natomiast w innych krajach są to np.
stopnie niemieckie (0n lub 0d), francuskie (0f)

– stopień niemiecki (0n lub 0d) = 17,8 mg/l CaCO3
– stopień francuski (0f) = 10 mg/l CaCO3
Przykład przeliczenia:
Twardość wody = 260mg CaCO3/l to:
– w stopniach niemieckich będzie równa           260 : 17,8 = 14,6
– w stopniach francuskich będzie równa            260 : 10 = 26
– w milimolach/l będzie równa                         260 : 100 = 2,6

Przewijanie do góry
Przejdź do treści